U W A G A ! W celu uzyskania dostępu do części Intranetowej przeznaczonej dla użytkowników działek Ogrodu Wojskowej Akademii Technicznej, należy się skontaktować z administratorem strony Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. Kamera zarejestrowała złodzieja w dniu 10 sierpnia 2022 roku o godzinie 22.48 idącego aleją Tulipanową na wysokości działki nr 104 do 112 . Ze zdjęcia wynika, że jest to młody człowiek w charakterystycznym ubraniu i plecaku. Jeżeli ktoś z Państwa rozpoznaje osobę na zdjęciu, proszony jest o przekazanie informacji do Prezesa OD WAT.
W Ogrodzie A w dniach od 9 do 11 sierpnia 2022 na działkach stwierdzono włamania do domków. Zostaną sprawdzone nagrania z kamer . Przypomina się aby nie zostawiać wartościowych przedmiotów w domkach. . Proszę o pilnowanie swoich toreb, portfeli, przedmiotów wartościowych i nie pozostawianie ich na widoku jako łatwego celu dla złodzieja.
Rozwój choroby, powstające plamy i zgnilizna powodują, że pomidory nie są zdatne do spożycia, ponieważ miąższ staje się gorzki. Nie ma sensu więc wykrawanie fragmentów zmienionych chorobowo i jedzenie pozornie zdrowych pozostałych części owoców. Jeśli po okresie wilgotnej pogody nastąpi poprawa i jest sucho, nalot na plamach znika i rozwój choroby lekko spowalnia
Informacja od działkowca o pojawieniu się na pomidorach w szklarni brunatnej plamistości na pomidorach. Występuje ona najczęściej w przypadku uprawy w szklarniach i tunelach, gdzie rośliny są narażone na większą wilgotność powietrza. Choroba atakuje w zasadzie tylko liście, w skrajnych przypadkach może powodować objawy także na kwiatach i owocach, ale dzieje się to niezmiernie rzadko. Zakażeniu w pierwszej kolejności ulegają najstarsze, dolne liście. Na górnej ich stronie pojawiają się żółtawe plamy o średnicy 0,5-1 cm, które z czasem się powiększają, zlewają ze sobą i ciemnieją. Pod plamami na dolnej stronie liścia pojawia się szary nalot z zarodnikami grzyba. Z czasem liście zaczynają brunatnieć, te silnie porażone obumierają, zwisają w dół i zasychają. Zakażone kwiaty również brunatnieją i odpadają. W skrajnych przypadkach na końcówkach owoców pojawiają się czarne plamy. Brunatna plamistość znacznie redukuje plony, ponieważ owoce przestają rosnąć i karleją. Spowodowane jest to właśnie brakiem liści przez co roślina nie jest w stanie wykarmić owoców.
Do zakażenia dochodzi wtedy, gdy wilgotność powietrza zaczyna przekraczać 85%. Optymalna temperatura rozwoju choroby to od 22 do 24oC. Optymalna wilgotność powietrza powinna wynosić 60- 65%, wtedy zarodniki nie kiełkują. Niestety po wniknięciu zarodników do liści obniżenie wilgotności powietrza nie ma już znaczenia.
|
MENULogowanie |